Program politic

MAI PUŢINI CÂINI FĂRĂ STĂPÂN

Este nevoie de mai multă responsabilitate și implicare din partea municipalității pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân de pe stradă. Și nu vom putea face acest lucru fără o campanie de educație civică și de informare a oamenilor asupra riscurilor pe care le implică abandonul câinilor. Vom demara o campanie de conștientizare împreună cu ONG-uri din domeniul protecției animalelor. Împreună cu societatea civilă vom asigura transparență totală în privința modului în care sunt tratați câinii din adăposturi.

Voi propune înăsprirea amenzilor pentru cei care abandonează câinii, astfel încât să descurajăm această practică. În paralel, vom iniția o amplă campanie de adopție, iar municipalitatea va oferi beneficii pentru cei care adoptă un câine din adăpost.

Municipalitatea va subvenționa în totalitate sterilizarea câinilor cu stăpân, din fondurile Consiliului Local. Astfel, vom avea o evidență clară a numărului de câini și vom ști cu exactitate cine sunt stăpânii animalelor.

Galațiul nu este singurul oraș care se confruntă cu problema câinilor fără stăpân. Și alte orașe din Europa s-au confruntat cu astfel de probleme și trebuie să învățăm din experiența lor. De aceea, voi iniția un dialog constant cu asociații europene din domeniul protecției animalelor și le vom cere sprijinul pentru construirea unei baze canine la standarde europene. Baza canină va fi prevăzută cu zonă de vizitare și de adopție, astfel încât să constituie un suport de învățare pentru elevi în vederea descurajării abandonului.

Conform estimărilor, pe străzile din Galați sunt 16.000 de câini fără stăpân. În lipsa unui plan integrat de acțiuni, municipalitatea nu va reuși să rezolve această problemă folosind numai cele 1.400 de locuri din padocuri. Vreau ca la finalul celor patru ani de mandat, pe străzile din Galați să rămână cât mai puțini câini, iar aceștia să fie sterilizați.